....................................................................
 
 
 
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................
 
PayPal VISA MasterCard Discover American Express

Katarinas Engel, af Susanne Michaelsen

Lektør udtalelse DBC

Anvendelse/ målgruppe/ Niveau

Dansk debutroman, der som en lidt usædvanlig ramme har en balletskole og teater i Prag i perioden 1900-1943. Her følger vi Katarina Szlamunda liv og skæbne både på og udenfor scenen, og som en enkelt fortalt, men farverig kvindeskæbne vil romanen henvende sig til kvindelige læsere, der kan lide at identificere sig med en kønsfælles livskriser, iscenesat i et spændende miljø og dramatisk tid.

 

Beskrivelse

Katarina er tjekkisk jøde, adopteret af en psykisk skrøbelig kvinde og hendes nu afdøde mand. Som 8 –årig indskrives hun på en balletskole i Prag og får at vide , at talent forpligter. Denne forpligtigelse snærer som en spændetrøje omkring hele hendes liv og karriere med store omkostninger for personlighed og udvikling. Livet på balletcenen er hårdt og smertefuldt, venskaber skrøbelige og hverken som barn eller voksen er hun helt lykkelig- ægteskab og moderskab er også blot endnu nogle snærende bånd. Historiens omskiftelighed får alvorlige konsekvenser for Katarina, da tyskerne besætter Tjekkoslovakiet og dermed besegler hendes skæbne. Dramatisk historie formidlet enkelt og ligefremt af den debuterende forfatter født i 1962.

 

Sammenligning

Romanen kan læses på linje med andre kvindeportrætter af Birte Blønd, Runa Kahler, Toril Brekke og Victoria Hislop.

 

Samlet konklusion

Romanen udgives på et spirituel forlag, men det spirituelle element er nu meget nedtonet, balletmiljø, danserindekarriere og bedsteborgermiljø danner grundlag for en interesse vækkende roman om en anderledes kvindeskæbne i første halvdel af 1900-tallets Prag.

Helle Winther Olsen

Anmeldelser

Skæbnen og dansen

”Katarinas engel” - en spændende, gribende og usentimental beretning om en kvindes skæbne - læste jeg på et tidspunkt, hvor jeg gjorde mig overvejelser om, hvorvidt vi, som mennesker har en fri vilje, og hvis vi har, hvor den så sidder, og hvordan vi skaffer os adgang til den og bruger den. ”Katarinas engel” gav mig stof til eftertanke.

Herudover har jeg fået et historisk indblik i en bedrestillet Pragfamilies liv og levned, i Prags udvikling og kulturliv, vilkårene og livet på Prags balletskole og teater og ikke mindst – en jødes ydmygelser og pinsler under Hitlers styre.

Katarinas liv og skæbne udspillede sig i Prag i begyndelsen af nittenhundredetallet.

Katarina udvikler, hvad Jung kalder en heltepsyke. En helt/helt- inde udvikler styrke og evne til at overkomme sit traume som “det udsatte barn” ved at overkomme og transcendere, hvad der måtte vise sig at stå i vejen, for at hun kan leve sit liv fuldt ud – få prin- sen, finde livets vand, redde sine brødre, eller hvad opgaven måtte gå ud på.

Helten eller heltinden fra eventyrene må gå igennem transpersonlige oplevelser på vej efter de magiske værktøjer, for, som Einstein citeres: ”Et problem kan ikke løses på det samme plan, som det blev skabt.”

Skæbnen er dansen – Katarina danseren.
Af Kirsten Merrild, pædagog og gestaltterapeut

 

Livsvalg

Katarinas Engel er en god, spændende og velskrevet bog.
Den efterlader mange tanker og spørgsmål om det at foretage valg i livet, men er det ikke ofte for sent, når først man har valget? Og hvem er egentlig engel her?

Jeg havde håbet på mere spiritualitet, men nuvel, jeg kan jo selv!
Flot debut, jeg glæder mig til den næste bog.

Af Per Herngaard
SSP Politibetjent

 

Let læseligt

Bogen er meget let læselig, og læseren bliver hurtigt optaget af handlingen.

Som læser bliver man revet med af handlingen, og forfatteren har en fantastisk evne til at berige læseren med sine billedagtige beskrivelser. Katarina har det svært i det liv, som er blevet hende budt, og måske formår hun ikke at tage et valg – eller har Katarina trods omstændighederne foretaget valg i sit liv?

Bogen efterlader mange spørgsmål til refleksion. Har Katarina haft et godt liv? Eller et godt liv i glimt? Er Katarinas valg bevidste eller bestemt af skæbnen eller andre faktorer?

Romanen giver et fint billede af tiden før og under anden verdenskrig, og fører frem til en meget uventet afslutning, hvor det er svært at følge Katarinas tanker og handlinger. Hun virker passiv og viser ligegyldighed med livet.

Har tabet af englen del i dette?

Bogen giver læseren rig mulighed for at overveje om valg er bevidste eller ubevidste, tør man tage valg i sit liv?

Hvad betyder normer, tid, kultur og skæbne for valg i livet?

Katarina får englen af Eva – som i overført betydning er hendes engel gennem livet. Bogens titel er engel i ental, men vi ser flere engle i Katarinas liv….


Bogklubben "Håndboldtosserne" Bornholm

 

En overraskende slutning

Jeg synes altså, at det er en rigtig god bog. Du skriver godt og man bliver hurtigt suget tilbage til Prag og den stemning, der var på det aktuelle tidspunkt. Du beskriver godt og levende, hvordan familien forsøger at få den lille dagligdag til at hænge sammen og jo længere hen man kommer i bogen, jo sværere har man ved at slippe den.

Selv om Katarina og hendes familie udsættes for en hel del, formår du på en eller anden måde at undgå, at bogen bliver for dyster. Det har jeg ikke helt gennemskuet endnu, hvordan du har formået. Man bliver mere og mere suget ind i bogen og bliver mere og mere nysgerrig om, hvad der nu skal overgå hende og hvordan bogen ender.

Slutningen havde jeg på ingen måde forudset, selv om der jo flere gange undervejs var klare signaler om, hvad vej den kunne gå. Måske havde jeg ubevidst lukket øjnene og sindet for den mulighed, eller også var jeg bare så optaget af bogen, at jeg ikke tænkte længere end i nuet, hvor jeg læste.

Katarina ender jo sine dage på tragisk og ulykkelig vis, men på en eller anden måde bliver det både en befrielse for hende og os andre. En slags ulykkelig ( lykkelig) slutning, som passer meget godt til bogens temperatur og stemning hele vejen igennem. Det bliver dog lidt svært, at skrive en fortsættelse på den slutning, med mindre man skulle tage fat i Marias videre færd i verden????????????????

Med venlig hilsen

Karsten Nøhr, kriminalassistent.

 

 
Tilmeld dig Livskildens Nyhedsbrev 
Livskilden | Grønnegangen 38, 3070 Snekkersten  | Tlf.: +45 49134869