Hvor meget kan jeg låne til et hus?

H

Går du med boligdrømme, vil du hurtigt finde ud af at det er vigtigt at holde tungen lige i munden. Der er mange ting der skal være styr på, og især for førstegangskøbere kan de høje beløber tage pusten fra enhver.

Heldigvis behøver det ikke være nogen umulig opgave, og her har vi forsøgt at komme med nogle få tips til at hjælpe dig med at finde rundt i de mange ting du skal være opmærksom på.

Hvor meget kan jeg låne til et hus?

Først og fremmest er det altid en individuel vurdering, når det kommer til dit lånebeløb. Som udgangspunkt kan du bruge en tommelfingerregel der hedder 4x din årlige indtægt. Hvis du eksempelvis tjener 500.000 om året (så først og fremmest tillykke), vil du kunne låne et hus til cirka 2.000.000. Her skal du dog huske at trække anden gæld fra, hvis du har haft fornøjelsen af at stifte en sådan tidligere. Skylder du eksempelvis 100.000 på bilen, kan du altså købe bolig for 1.900.000. 

Og hvordan er sådan et lån delt op? Når du spørger bankrådgiveren om hvor meget du kan låne til et hus, vil du finde ud af at lånet er delt op i 3 overordnede ting; din udbetaling, dit banklån og dit realkreditlån. Som udgangspunkt forventes det at du kan betale 5% i udbetaling, låne 15% i banken, og de sidste 80% i en realkreditforening. Realkreditlånet er det med den laveste rente, og er typisk det der er mest fokus på. Hvis vi tager udgangspunkt i ovenstående eksempel – og du ikke har nogen gæld – skal du altså betale 100.000 i udbetaling, tage et banklån på 300.000, og et realkreditlån på de sidste 1.600.000 kroner. 

Hvad koster det at låne en million?

For at se hvad en million egentlig kommer til at koste dig at låne, er du nødt til at se hvilken type af lån der er tale om. Der er stor forskel på renterne ved forskellige lån. Når vi taler om hvad det koster at låne en million, vil der typisk være tale om et realkreditlån i forbindelse med et boliglån (medmindre du skal købe en meget dyr bil, naturligvis). 

Her har du typisk mulighed for at vælge mellem flere forskellige typer af lån. Overordnet set vil det være variable og faste lån. Ved de variable lån vil renten kunne stige og falde, hvilket kan gøre at du enten mister eller ”tjener” penge. Det fastforrentede lån er låst fast, og her ved du præcis hvad det koster at optage lånet. Eksempelvis vil det koste cirka 225.000,- at låne en million med et fastforrentet lån, hvor det kun vil koste 67.000 med et lån med variabel rente. Disse tal kan dog sagtens ændre sig i løbet af et par måneder – og særligt det variable lån kan hurtigt ændre sig. Det kan blive enten billigere eller dyrere, afhængig af hvordan markedet udvikler sig. Der er forskellige muligheder for at regulere renten undervejs, men det er dog værd at tænke grundigt over hvilket lån der passer til dig. 

Om denne forfatter

Toni Bennett

Tilføj kommentar

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta